Tack för svaret!
Jag förstår att ölsatser inte är så populärt här inne, men jag har en stående hemma som jag vill testa lite med. Inget som man kastar direkt;)
Ska ta mig en titt på pale-ale extraktet. Har också kollat på "mörkt torkat maltextrakt (Munton & Fison), pulver, 500 g", och funderar på om det kommer att funka bra. Men 1kg maltextrakt motsvara ungeffär 1kg socker då?
Enligt många personers åsikt så behöver man tillsätta extra smakhumle och aromhumle till ölsatserna eftersom det enda som det är tillräckligt med i den humlade malten är bitterhumlen. Därav tänkte jag göra det, men har fsom sagt för dålig kunskap att avgöra själv vilka humlesorter som passar.
Men i princip så går det väl med vilken humle som helst sålänge den inte har för hög alfa-syra?
Den jästen får det bli då!
Edit:
Såg nu att 500g Munton & Fisons torkade spraymalt ger 50 öx-grader i 8 liter vört.
Det verkar som att öx-vikten i ölsatsen (utan några tillsatser) blir ca. 18.4 då 23liter ska kunna jäsa till 2.3% VOL.
Om jag då tillsätter 1kg Munton & Fison- extrakt så bör öx-vikten hamna snäppet över 50 i 23 liter, vilket blir över 6% om man jäser ut det helt, och det känns lite mycket för stout, vill hamna runt 5%. Ska nog ta lite mindre än 1kg. Eller har jag räknat helt galet?
Frågan om vilken humle som passar till stout återstår dock. Gärna fler åsikter om allt uppskattas!