Batch Lakning
Hej!
Ursäkta att jag som newbie bryter in med mina funderingar men jag såg tråden om lakningshastighet och undrade (som så många gånger förr) varför det aldrig talas om Batch Sparging eller "batch lakning" bland svenska hembryggare. Är det verkligen ingen som använder denna teknik som är så populär i USA eller är det bara så att "vanlig" lakning är det som gäller bland svenska hembryggare?
Själv har jag använt den sedan min andra eller tredje helmaltsbrygd för en sådär två-tre år sedan.
Jag mäskar i en vanlig 20 liters kylbag av hårdplast där jag har monterat en tappkran av plast
samt ett "filter" av metallnät (som man lagar bilar med).
Det fungerar klockrent. Mitt utbyte ligger oftast runt 80-82%. Man får kanske justera mängden malt uppåt en aning men i min mening sparar man så pass mycket tid och huvudvärk att det är värt den extra maltåtgången.
Jag har så smått funderat på att lägga upp en svensk hemsida med bilder och instruktioner på hur man går tillväga som ett alternativ till den "vanliga" lakningsproceduren. Jag ser mig fortfarande som en nybörjare men hoppas att någon "där ute" kanske kan ha nytta av en sådan sida. En artikel i Hembryggaren hade väl heller inte varit fel antar jag...
Om någon är intresserad av mer info så finns följande sidor att studera (på engelska):
http://www.grainandgrape.com.au/article … arge01.htm
http://hbd.org/cascade/dennybrew/